Το ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ συγκροτήθηκε το Φεβρουάριο του 2016 από ομάδα κατοίκων του Παγκρατίου (και όχι μόνο), προκειμένου να στηριχθούν όσοι και όσες έχουν ανάγκη στην περιοχή μας και στις όμορες περιοχές λόγω συνθηκών οικονομικής κρίσης.

Το Δίκτυο είναι μια συλλογικότητα ανοιχτή σε όσους εμπνέονται από τις έννοιες της προσφοράς, της αλληλοϋποστήριξης και της αλληλοβοήθειας. Ιδρυτική μας αρχή η ιδέα της Αλληλεγγύης, που αντανακλά οριζόντια οργάνωση και πηγάζει από τον αμοιβαίο σεβασμό. Μακριά από μας έννοιες όπως φιλανθρωπία, λύπηση και οίκτος, που υποτιμούν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και απορρέουν από μία μονόπλευρη, κατακόρυφη λειτουργία. Πιστεύουμε στη θέληση του ανθρώπου, που ακόμη και σε καταστάσεις ανέχειας μαθαίνει να αγωνίζεται, να εξελίσσεται και να δημιουργεί. Λογική μας ότι μόνο μέσα από την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ ανθρώπων, κοινωνιών και κρατών αυτός ο κόσμος μπορεί να γίνει καλύτερος.

Όλα τα μέλη του Δικτύου δεσμευόμαστε από τις αρχές λειτουργίας του:

* Στηρίζουμε έμπρακτα όποιον-α έχει ανάγκη.

* Οι δράσεις του Δικτύου είναι ανοιχτές προς όλους και όλες, χωρίς αποκλεισμούς λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του καθενός και της καθεμίας μας (φύλο, φυλή, θρησκεία, σεξουαλικός προσανατολισμός, κλπ). Για το λόγο αυτό, δεν συνεργαζόμαστε με άτομα ή ομάδες που πρεσβεύουν ρατσιστικές πεποιθήσεις, καλλιεργούν λόγο αποκλεισμού ή προωθούν φασιστικές πρακτικές.

* Το Δίκτυο είναι αυτόνομο από κόμματα, δημοτικές παρατάξεις, πολιτικές ομάδες και συνδικαλιστικές κινήσεις. Είναι αυτονόητο και απόλυτο δικαίωμα καθενός και καθεμίας από εμάς να ανήκει και σε άλλες συλλογικότητες. Ωστόσο, η συμμετοχή μας στο Δίκτυο καθορίζεται από τις συλλογικές αποφάσεις που λαμβάνουμε μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, και όχι από τις επιμέρους ιδιότητές μας.

* Συν-αποφασίζουμε και να συν-πράττουμε, προωθώντας τις αρχές της ισότητας, της συμμετοχής, της δημοκρατικής λειτουργίας και της αυτο-οργάνωσης. Βασιζόμαστε στο μέγιστο δυνατό βαθμό στις δικές μας δυνατότητες και σε αυτές της κοινότητάς μας.

Στόχος μας η ανιδιοτελής προσφορά μεταξύ μας με όποια μέσα και δυνατότητες διαθέτει ο καθένας μας. Αποσκοπούμε στο να λειτουργήσουμε διαδικασίες ”ανταλλαγής” υπηρεσιών, τροφίμων, εργασιών και δημιουργικών ενασχολήσεων χωρίς οικονομικές επιβαρύνσεις.

Για όλα αυτά όμως χρειάζεται η αμέριστη στήριξή σας.

Σας καλούμε λοιπόν να αγκαλιάσετε αυτήν την προσπάθεια και να σταθείτε μαζί μας σ’ αυτό το εγχείρημα που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε.

Γιατί η Αλληλεγγύη είναι το όπλο μας και η Δύναμή μας.