Έκθεση:Οι Αποδείξεις είναι Εδώ

«Αυτό θα δώσει την ευκαιρία στους ανθρώπους να καταλάβουν με τι τρόπο εμείς ζούμε τις ζωές μας εδώ».

Αυτά τα λόγια, ενός εκ των εργατών χωρίς χαρτιά από το Μπαγκλαντές, συνοψίζουν το κίνητρο πίσω από την διακρατική έκθεση η οποία εστιάζει στις εμπειρίες και τις φωνές των μεταναστών εργατών χωρίς χαρτιά σε όλη την Ελλάδα.
Η έκθεση Οι Αποδείξεις είναι Εδώ: Μια εκ νέου απεικόνιση των Μεταναστών Αντρών από τη Νότια Ασία που μένουν στην Ελλάδα είναι μια πολυμεσική εγκατάσταση η οποία παρουσιάζει φωτογραφίες, βίντεο, και αφηγηματικά κομμάτια από τέσσερις ομάδες μεταναστών αντρών από το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.
Η έκθεση ανοίγει για πρώτη φορά στο κοινό στην Ελλάδα προτού ταξιδέψει στον Καναδά. Η διάρκειά της είναι από τις 11 έως και τις 14 Απριλίου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.
Η έκθεση είναι μια συνεργασία μεταξύ των μεταναστών αντρών και της Dr. Reena Kukreja, από το Πανεπιστήμιο Queen’s του Καναδά, η οποία εργάζεται μαζί τους για αυτό το πρότζεκτ τα τελευταία δύο χρόνια. Οι άντρες χρησιμοποιήσαν τα δικά τους κινητά τηλέφωνα για να τραβήξουν εικόνες και βίντεο.
Οι μετανάστες χωρίς χαρτιά από το Μπαγκλαντές, την Ινδία και το Πακιστάν που ζουν στην Ελλάδα υπολογίζονται περίπου στους 200.000, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι νέοι, φτωχοί άντρες, με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο. Παρότι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής, η εργασία τους ως αγροτικοί εργάτες ή ως συμμετέχοντες στην άτυπη αστική οικονομία χαρακτηρίζεται από χαμηλούς μισθούς, και κακές συνθήκες διαβίωσης και εργασίας.
Στην εκμετάλλευση που βιώνουν πολλοί μετανάστες εργάτες έρχεται να προστεθεί ο κοινωνικός και πολιτικός αποκλεισμός τους. Κυρίαρχοι λόγοι Ισλαμοφοβίας και ξενοφοβίας έχουν ενισχύσει τη ρητορική «εμείς» εναντίον «αυτών» στο Ελληνικό πολιτικό τοπίο.
Το πρότζεκτ “Οι Αποδείξεις είναι Εδώ” αντιτάσσεται ενεργά σε αυτήν την ρητορική καθώς οι μετανάστες άντρες «επανα-παρουσιάζουν» τους εαυτούς τους και τις εμπειρίες τους απευθείας στο κοινό. Αυτή η έκθεση χρησιμοποιεί το “photovoice”, μια καλλιτεχνική μέθοδο κοινωνικής δικαιοσύνης η οποία δίνει τη δυνατότητα σε περιθωροποιημένες ομάδες όπως αυτοί οι μετανάστες άντρες να εκφραστούν μέσα από εικόνες και βίντεο που τραβούν οι ίδιοι από την καθημερινότητά τους.
Σε όλη την έκθεση θα παρουσιάζονται φωτογραφίες και βίντεο που έχουν τραβήξει οι μετανάστες άντρες. Τα βίντεο θα προβάλλονται σε τρεις οθόνες στο χώρο της έκθεσης και θα παρουσιάζουν τις συνθήκες εργασίας τους, τις συνθήκες διαβίωσής τους, καθώς και συνεντεύξεις από τους συμμετέχοντες. Στην έκθεση θα παρουσιαστεί επίσης η ανακατασκευή ενός καταλύματος των μεταναστών, σχεδιασμένο και χτισμένο από τους ίδιους τους Μπαγκλαντεσιανούς ως ένας τρόπος για να μεταδοθούν επαρκώς οι σκληρές συνθήκες
διαβίωσής τους.

11-14 Απριλίου: 10:00 – 14:00 και 17:00-22:00 καθημερινά

Αποθήκη Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων

Πειραιώς 100, Γκάζι, Αθήνα

https://www.thisisevidence.com/

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, μοιραστείτε το:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *